O BNG anima a Eduación a utilizar produtos galegos nos comedores escolares

O deputado, Cosme Pombo lembrou que hai un ano o BNG xa denunciaba a “estafa” do decreto de comedores que pechaba cociñas, suprimía persoal e ofrecía un mal servizo de cátering prestado por dúas empresas privadas.

 Cosme Pombo

O deputado do BNG, Cosme Pombo interpelou hoxe ao conselleiro de Educación ante as denuncias contra o servizo de cátering nos comedores escolares con comida “de baixa calidade e escasa”, cociñada en Málaga e transportada a Galiza.

De 80 puntos que se contemplaban para a concesións do servizo, asegurou o nacionalista, 50 correspondía ao aspecto económico deixando en mínimos a calidade e seguridade alimentaria nos centros de ensino, polo que preguntou ao titular de educación que vai facer para garantir a calidade dos menús, tras as denuncias das AMPAS en moitos centros de ensino.

O conselleiro recoñece que o risco cero non existe e polo momento non se produciu ningún problema grave

Pola súa parte, Román Rodríguez respondeu ao deputado que no actual curso a Xunta aporta máis de 10 millóns de menús ao ano e 72.000 menús diarios, unha parte, explicou, xestionados pola Xunta e outra parte polas AMPAS. O servizo de cátering non “é nada novo” e as Ampas, maioritariamente, botan man tamén deste servizo.

Comse Pombo

No momento de recibir as denuncias ás que se referiu o nacionalista, o conselleiro afirmou que se abriron expedientes e se actuou tras constatar as denuncias e no caso de incumprimento rescíndese o contrato. Neste sentido, afirmou, “en ningún momento houbo ningún problema de risco da saúde para o alumnado” pero se buscou “unha solución ponte” cambiando ás empresas.

Sobre o aspecto económico situouno nun 60% “igual que outras comunidades autónomas”, pero o “risco cero é imposible” e iso non quere dicir que o servizo sexa malo, remarcou.

Cosme Pombo demandou empregar nos menús escolares produtos galegos e de calidade

Na replica ao conselleiro o parlamentario do BNG leu unha denuncia formulada pola AMPA dun centro galego cuxo cátering foi concedido pola Xunta á empresa Col-Servicol que dende o inicio do curso o servizo “non está sendo suficiente para os 300 nenos do comedor que deben xantar en dúas quendas, non poden lavar os dentes.Hai nenos con dietas especiais que non están a ser atendidos por no dispor da comida requirida véndose obrigados a xantar na súa casa, a comida chega fría e os dous forniños son insuficientes para quentala, a comida chega en malas condicións e a vaixela en moitas ocasións esta sucia”. Esta denuncia, dixo, foi posta en coñecemento ante a empresa, o colexio e a Consellería de Educación.

O caldo faise en Málaga e tras mil Qms comese en Galiza

Para o BNG, dixo o deputado “non é normal” traer a comida dende 1.000 Qm a 2.75 euros o menú, pagando persoal e transporte. Con estes custes, afirmou, “non se pode dar boa comida” polo que reclamou a “xestión directa” nos comedores escolares con produtos próximos a nós, “peixe,leite, verduras, carne...produtos galegos de calidade e creando postos de traballo no noso país”.

O parlamentario concluíu a súa intervención animando ao conselleiro a ofrecer nos comedores escolares comer caldo galego e non comida de plástico, “sae máis barato e ten máis calidade”.

 

 

Afíliate, faite do bloque
Anímate a dar o paso, súmate ao proxecto do BNG